PauliKiuru1 Liikettä, sisua, toivoa

Japanin ja Kiinan väestökehitys antaa maailmalle toivoa

Ihmiskunnan tulevaisuutta varjostaa monta uhkaa. Eri tekijät kytkeytyvät toisiinsa verkostomaisesti luoden vaikeasti hallittavia muutostrendejä. Syyt ja seuraukset sekoittuvat keskenään. Esimerkiksi vuosikymmenen alussa alkaneen arabikevään ja Syyrian sodan taustalta löytyvät väestönkasvun, ilmastonmuutoksen ja ruuan sekä veden saatavuusongelmat. Konfliktit ja näköalattomuus johtavat puolestaan muuttoliikkeisiin.

Globaalisti tarkastellen tilanne on pahenemassa. Maapallon väkiluku on yli 7,6 miljardia. Afrikassa asuu 1,3 miljardia henkilöä. YK:n pessimistisimmän arvion mukaan vuonna 2100 Afrikassa on 4,8 miljardia ihmistä. Lisäys mantereella on siten 3,5 miljardia, joka vastaa noin viittä Euroopan, reilua 600 Suomen tai vaihtoehtoisesti yli 15 000 Tampereen väkilukua. Eurooppa on jo saanut vasta hieman esimakua tulevasta. Väestönkasvu ja ilmastonmuutos seurausilmiöineen voivat johtaa ongelmiin, jotka eivät ole enää hallittavissa.

Maailmassa on maita, jotka ovat tietoisesti tai osin tahtomattaan saaneet väestönkasvun hidastumaan tai jopa kääntymään laskuun. On hämmästyttävää, että nämä maat ja niiden saavutukset näyttäytyvät julkisessa keskustelussa säännönmukaisesti ongelmalähtöisesti. Vallalla on outo kaksoisstandardi. Toisaalta ilmastonmuutosta ja väestönkasvua kauhistellaan, mutta väestöltään pieneneviä maita ei haluta nähdä positiivisessa valossa.

Väestörakenteen nopeat muutokset ovat yhteiskunnille kieltämättä haastavia. Pullistumat tai painaumat väestöpyramidissa vaikuttavat esimerkiksi huoltosuhteeseen. On kuitenkin huomioitava, että jatkuva kasvu tuo mukanaan kumulatiivisen ongelman. Rajallisessa maailmassa väestönkasvu ei voi jatkua äärettömiin. Vähenemisestä aiheutuvat pulmat ovat sen sijaan väliaikaisia ja ainakin osin hallittavissa.

Esimerkiksi Kiinan ja Japanin tulevaa kehitystä kannattaa seurata tarkasti. Molemmat maat joutuvat ratkaisemaan alhaisen syntyvyyden ja vanhenevan väestön tuomat kysymykset tulevina vuosikymmeninä ennen uuden tasapainon saavuttamista. 

YK:n korkeimman kasvuennusteen mukaan vuonna 2100 maailmassa on 11,2 miljardia ihmistä. Tuon ennusteen rinnalle olisi saatava YK:n ja maailman maiden yhteinen pitkän aikavälin tavoite, joka vähentäisi maailman väkiluvun takaisin 7,6 miljardiin ja mielellään allekin.


Pauli Kiuru
Kansanedustaja (kok.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Todisteena siitä, että ihminen on geneettinen mutaatio, joka ei kuulu luontoon, voidaan pitää sitä, että ihmiskunta ylipäätään on selvinnyt, vaikka ihminen yksilönä on luontokappaleista yksi avuttomimmista, mitä tulee luonnossa selviytymiseen.

Ihmisen ase luontoa vastaan on kyky ylettömään ja jatkuvaan lisääntymiseen. Suhteessa luontoon ihminen onkin lähinnä virus, jota vastaan luonnon omat lääkkeet (mm. sairaudet, pedot jne...) eivät toimi.

Luonto on armoton niitä lajeja kohtaan, jotka kuuluvat luontoon.

Riippumatta lajista elinkyvyttömät eläimet (hyönteiset, kalat ml.)kuolevat, mikäli niiden elinolosuhteet käyvät sietämättömiksi mm. populaation liikakasvun johdosta. Luonto tasapainottaa itse itsensä.

Toisin on ihmisillä. Mitä kelvottomimmissa olosuhteissa ihminen elää, sen enemmän se sikiää.

Koska ihminen on luontoon kuulumaton mutaatio, luonto ei mahda ihmiselle mitään. Ja jos voisikin, niin toiset ihmiset auttavat elinkelvottomia yksilöitä selviämään luonnon kustannuksella.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Nyt ollaan asian ytimessä. On välttämätöntä, että kykenemme kehittämään yhteiskunnan joka kestää väestön pienenemisen. Muussa tapauksessa maailma on sekasorrossossa jos ja kun väestönkasvu saadaan taittumaan. Sen takia puheet maahanmuutosta ratkaisuna huoltosuhteen korjaamiseen länsimaissa ovat erittäin lyhytnäköisiä. Ratkaisua pitää etsiä tekoälyn ja robotisaation kautta niin kuin ainakin Japanissa on tehty.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Japanissa väestönkasvu on pysähtynyt ilman erityisä toimenpiteitä. Sama tapahtui Latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassa. Kiinassa tarvittin valtiovallan toimenpiteitä. Ongelma-alueet ovat Afrikka ja Turkista Intiaan ulottuva vyöhyke, joissa väestönkasvu on pikemminkin kiihtymässä. Tästä seuraavia ongelmia ei pystytä ratkaisemaan tai edes näkyvällä tavalla helpottamaan minkään muutoliikkeen avulla. Sitä kautta ongelmia vain levitetään ja pahennetaan. Onngelmat on ratkaistava siellä, missä ne syntyvät.

Eurooppa, erityisesti EU-Eurooppa on pieni tiheästi asuttu Euraasian mantereen niemeke. Väentiheys on täällä jokseenkin sama kuin Kiinassa. Väestömäärän väheneminen täällä olisi tervettä kehitystä. Väen vähenemisestä ja ikääntymisestä tietysti syntyy joitakin ongelmia, mutta ne ovat kohtuullisen hyvin hallittavissa. Automaatio vähentää työvoiman tarvetta ja parantuva terveydentila mahdollistaa työvuosien määeän lisäämisen.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Kiinan ja Japanin maahanmuuttopolitiikka ei taida olla Kokoomuksen mieleen. Kiinan sananvapauskäytänteet toki varmasti kiinnostavat.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tulevasta väestökehityksestä on todella syytä puhua, sillä mitä tahansa väestöpolitiikassa yritetään tehdä, toimien vaikutukset tulevat näkyviin vasta vuosikymmenien viiveellä.

Esimerkiksi vuoden 2100 vanhimmat ikäluokat ovat keskuudessamme jo nyt. Ja jos nyt pyrimme toteuttamaan syntyvyyttä alentavia toimia esimerkiksi Afrikassa tai Etelä-Aasiassa, olemme lähellä vuosisadan puolta väliä ennen kuin vaikutukset alkavat näkyä työikäisten määrässä.

Edelleen: jokainen maailmaan ilmaantuva iso kohortti kasvattaa kaksi-kolmekymmentä vuotta myöhemmin hedelmöitymisikäisten naisten määrään, mikä yleensä tuo mukanaan seuraavat suuret ikäluokat.

Tällaisten riippuvuuksien vuoksi ehkä paras mitä vielä voimme toivoa on se, ettei maapallon väkiluvun huippu kohoaisi enää kovin paljoa yli yhdeksän miljardin ennen kasvun tasoittumista ja kääntymistä vähittäiseen laskuun.

Naisten oikeus omaan ruumiiseensa edesauttaa koetusti järkevän väestöpolitiikan toteuttamista. Kauanko joudumme odottamaan, ennen kuin Suomen ulkoministeri lakkaa sotimasta tuota oikeutta vastaan?

Petri Hämäläinen

Sikiöiden tappaminen ja tapattaminen ei ole väestönkasvun kannalta merkityksellinen tekijä.

Syntyvyys korreloi varallisuuden ja naisten koulutustason kanssa.

The decline of fertility in parallel with female education and economic growth is a well-known phenomenon among demographers.

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Väestönkasvu hidastustoimet pitää kohdistaa sinne, missä kasvu on suurinta eli Afrikkaan ja Turkista Intiaan kuuluville alueille. YK: n tulisi keskittää toimensa väestönkasvun hillitsemiseen. Välistä tuntuu siltä, että YK puuhastelee aivan epäolennaisissa asioissa.
Uskonnoilla on iso merkitys väestöpolitiikassa sosiaalisten ja taloudellisten kysymysten lisäksi. Kasvavat alueet ovat joko kristittyjä ( eteläinen Afrikka) tai muslimialueita. Katolisten kanta syntyvyyden säännöstelyn on edelleen kielteinen ja useimmissa muslimimaissa iso perhe on todellisuutta. Myös valtioiden johto voi jopa kannustaa isoihin perheisiin, koska sen arvioidaan kasvattajan valtion voimaa. Eräs keino olisi kehitysavun sitominen syntyvyyden säännöstelyohjelmiin.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

YK on menettänyt uskottavuuttaan edustajistonsa ja sisäisten voimasuhteidensa määräytymisperusteen vuoksi.

Jaksamatta nyt tarkistaa asiaa, jossain kohdin olin ymmärtävinäni, etä äänivaltaenemmistö YK:ssa oli valtioilla, jotka ovat hallinnoiltaan enemmän tai vähemmän sekasortoisia ja/tai ns. kolmannen maailman valtioita. Liekö sitten nytkin. Todennäköisesti.

Länsimainen sinisilmäisyys ja hyväuskoisuus - pirulliset tuttavamme - ovat osaltaan tainneet mahdollistaa tämän.

Äänivallan jakautumisen YK:n tai mahdollisen uuden vastaavan järjestön sisällä tulisi perustua eri mittareilla mitattaviin, valtioiden rauhanomaista ja kestävää kehitystä, sisäisen järjestyksen ja korruptoituneisuuden tasoa - toisin sanoen kulttuurievoluution edistysvaiheita - kuvaaviin tunnuslukuihin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Pauli Kiuru on pahasti pudonnut kelkasta.
Ei ole pitkääkään aikaa kun Kiinan väkiluku oli alle miljardin. Silloin kirjoittiin että Kiina kahden lapsen väestöpolitiikallaan pysäyttää väkiluvun pysyvästi alle miljardin.

Mutta kuinkas sitten kävikään? Nyt väitetään että populaa on noin 1,4 miljardia. Mikäs sen kasvun nyt sitten pysäyttäisi?

Käyttäjän PauliKiuru1 kuva
Pauli Kiuru

Yhden lapsen politiikan arvioidaan estäneen noin 400 miljoonaa syntymää. Väkiluku on siis noussut, mutta ilman Kiinan valitsemaa politiikkaa se olisi noussut järkyttävät 400 miljoonaa enemmän. Keinotkin ovat olleet rajuja. Hyviä vaihtoehtoja Kiinalla oli rajallisesti käytössään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiinan onnistuneet kovat otteet väestöpolitiikassa ovat tuskin siirrettävissä toisenlaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan – mikä valitettavasti vie toivoa mm. Afrikalta.

Petri Hämäläinen

Milloin “ympäristöpuolue” Vihreät voisi voimallisesti vaatia puuttumista Afrikan ja Lähi-Idän väestöräjähdykseen?

Irak 1960: 6,8 miljoonaa asukasta
Irak 2018: 40 miljoonaa asukasta

Iran 1960: 20 miljoonaa asukasta
Iran 2018: 106 miljoonaa asukasta

http://www.populstat.info/Asia/iraqc.htm
http://www.populstat.info/Asia/iranc.htm

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Tuo Iranin luku pisti silmään, sillä esim. YK:n tilaston mukaan Iranin väkiluku olisi nyt noin 82 miljoonaa. Niinpä katsoin, mikä tuo populstat.info oikein on. Se on yksityishenkilön ylläpitämä sivusto. Sellaisen päivittäminen voi olla aika haasteellista. Iranin kohdalla on aika vanhaa tietoa: Hedelmällisyysluku 6 (lasta naista kohden) ja väestönkasvu 3,5 % vuodessa. Nykyiset luvut ovat (lähteestä riippuen) 1-7-2,0 ja 1,1-1,3%. Populstatissa on paljon lukuja, mutta tuota 106 miljoonaa en löytänyt. Onko se ekstrapolaatio?

Mitä Irakiin tulee, Populstat ja YK esittävät lähes saman väkiluvun. Irak on surullinen esimerkki epävakaiden olojen vaikutuksesta väestönkasvuun. Saddamin aikana tapahtunut hedelmällisyysluvun pieneniminen on pysähtynyt ja on nyt noin 4,4.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Turha toivo?

Japanin ja Kiinan kulttuurit eroavat merkittävästi Afrikasta, ja väestönkasvu liittyy merkittävältä osaltaan kulttuuriin, uskontoon ja "maan tapaan".

Afrikan ongelmaa havainnollistaa näiden Väestön ikärakenne 2030 -ikäpyramidien vertaaminen: https://www.google.fi/search?q=YLE:n+Uutisgrafiikk...

Afrikalle annettavan kehitysavun tulokset valuvat hiekkaan, ellei ensin löydetä ratkaisua hallitsemattomaan väestönkasvuun.

Siihen on monia tehokkaita ja turvallisia keinoja, jotka perustuvat siittiön ja munasolun kohtaamisen estämiseen tai hedelmöityneen munasolun kohtuun kiinnittymisen estämiseen. Käyttäjältään nämä menetelmät eivät vaadi senkään vertaa ymmärrystä kuin kännykän käyttö, joka on Afrikassa tullut niin suosituksi, joten väestön koulutustaso ei riitä selitykseksi. Lukutaidotonkin osaa halutessaan käyttää raskauden ehkäisyä.

Mikä siis ratkaisuksi, kun syntyvyyden säännöstely ei huvita eikä kelpaa?

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Ehkä seksuaalivietin poistavien tai sitä oleellisesti heikentävien
aineiden käyttö voisi kelvata joillekin sellaisille henkilöille, jotka
eivät halua uskonnollisista syistä käyttää tavallisia ehkäisymenetelmiä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Anaphrodisiac

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Maailman väestökehitys on syytä pitää mielessä aina ympäristö- ja ilmastonmuutosasioista keskustellessa.

Risto Koivula

Maltillista lisääntymistä on syytä kunnioittaa. Venäjän väkilulu ei myöskään ainakaan kovasti kasvanut ole viime aikoina.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Intia on yksi musta alue väestödynamiikassa. Ohittaa Kiinan ehkä jo ensi vuosikymmenen lopulla samalla kun sen viljelyskapasiteetti on vaarassa romahtaa (maanviljelijöiden keski-iän nousu, pohjaveden lasku jne.). Väittäisinpä, että 2030 -luvun isoimmat otsikot revitään Intian ja Pakistanin suunnalta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Pauli Kiuru on kansanedustaja ja voisi ajaa steriloimislain muutosta.

Suomessa pitäisi päästä eroon kolmen lapsen politiikasta.
Suomen steriloimislaki on vanhanaikainen ja rajoittaa itsemääräämisoikeutta.
Ikäraja 30 vuotta ja lapsiluku 3 lasta ovat korkeita ja lapsiluvussa otetaan huomioon vain aviopuolison lapset.

Hakijan aviopuoliso halutaan kuultavaksi, vaikka steriloimiseen on henkilökohtainen oikeus.
Oikeutta steriloimiseen saisi laajentaa ja purkaa normeja.

Kokoomuksen puoluekokouksessa hyväksyttiin aloite.
"Edellä mainitun perusteella Pirkanmaan Kokoomusnaiset ry esittää, että hyväksyessään tämän aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta ja pyytää Kokoomuksen eduskunta- ja ministeriryhmää toimimaan siten, että sterilisaation saa halutessaan jo 25-vuotiaana, ja laista poistetaan vaatimus puolison kuulemisesta sekä synnytysten että lasten lukumäärästä.

Puoluehallitus:
Puoluehallitus yhtyy aloitteessa lausuttuihin perusteluihin. Jokaisella tulee olla oikeus päättää omasta kehostaan ja lisääntymisestään
– kyse on perustavanlaatuisesta itsemääräämisoikeudesta."

Vasemmistonuoret ovat hyväksyneet ohjelmaansa steriloimisen 25 vuoden ikärajan 2011, Vihreä Liitto 2014 ja Kokoomus 2018. Tämän vuoksi voisi olla mahdollista saada yli 100 kansanedustajaa kannattamaan lainmuutosta, jos siihen on poliittista tahtoa.

Lakialoitteen tekeminen ei ole iso vaiva, koska voin lähettää valmiin tekstin sitä varten.
En kopioinut sitä tähän tekstin pituuden vuoksi.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kysymys lukijoille:

Jos maailmassa olisi järjestö, joka maksaisi ihmisille siitä, että nämä steriloisivat itsensä, olisiko tämä järjestö näissä maapallon olosuhteissa mielestäsi eettinen vai ei?

Onkohan ihmisillä suurin huolenaihe maailmalla, että kuka heistä pitää vanhana huolta? Vaiko se, että omat geenit ja suvun kulttuuri ei jatku?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Olisi eettistä pysäyttää väestönkasvu vaikka maksamalla steriloinneista.

Toimituksen poiminnat