PauliKiuru1 Liikettä, sisua, toivoa

Juhlavuoden kansallispuistopäätöksessä huomioitava alueellinen tasapaino

 

Hallitusohjelman mukaan Suomeen perustetaan kansallispuisto Suomen 100-vuotisjuhlavuonna. Esillä on ollut kolme vaihtoehtoa. Käsivarren Suurtuntureiden alue täydentäisi nykyistä kansallispuistoverkostoamme parhaiten. Viime vaalikaudella asiaa selvitettiin, mutta Enontekiön kunnan, yrittäjien ja asukkaiden näkemykset eivät olleet rohkaisevia.

Jäljelle jäävät Kirkkonummen Porkkala ja Suomussalmen Hossa. Molemmat ovat arvokkaita kohteita, jotka voisivat perustellusti olla kansallispuistoja. Mikäli taloudelliset edellytykset mahdollistavat vaalikaudella vain yhden kansallispuiston perustamisen, on Hossa ensisijainen vaihtoehto.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden toinen kärkihanke on Helsingin Keskustakirjasto. Valtion myöntämä rahoitusosuus sille on 30 miljoonaa euroa. Hanke on ehdottomasti totuttamisen arvoinen ja siitä on jo tehty rakentamispäätös. Itsenäisyyden juhlavuoden luonteen vuoksi olisi luontevaa, että kansallispuistoratkaisussa huomioidaan kärkihankkeiden maakunnallinen tasapaino. Hyvää voitaisiin näin jakaa muuallekin kuin Uudellemaalle.

Valtio omistaa jo Hossan kansallispuistoon ehdotetut maa-alueet. Siellä on myös valmiina kansallispuiston vaatima infrastruktuuri: luontokeskus, opastetut vaellusreitit, autiotuvat ja laavut. Perustamisvaiheen kustannukset olisivat Porkkalaa huomattavasti edullisemmat.

Kansallispuistolle on oltava vahva paikallinen tuki. Ilman laajaa yhteisön tukea hanke ei menesty parhaalla mahdollisella tavalla. Kirkkonummella on ristivetoa samoin kuin Enontekiössä. Suomussalmella kunta ja kuntalaiset kannattavat vahvasti kansallispuistohanketta Hossaan. Alueella on jo myös vahva matkailuyrittäjäverkosto, joka odottaa myönteistä päätöstä.

Porkkalan osalta perusteluksi on esitetty alueen luontoarvojen vaarantuvan laajenevan asutuksen myötä. Kunta voi halutessaan kaavoituspäätöksillään tehdä arvovalinnan, joka estää esimerkiksi rantarakentamisen. Kansallispuistoa koskevaa lakiesitystä ei kannata viedä eteenpäin vastoin paikallista näkemystä.

Eduskunnan ympäristövaliokunta vierailee Hossassa keskiviikkona 30. syyskuuta. Isäntinä ovat Kainuun liitto, Suomussalmen kunta, Metsähallitus sekä Kuusamon kaupunki.

 

Pauli Kiuru (kok.)
Valkeakoski, Pirkanmaa
Ympäristövaliokunnan jäsen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos kansallispuisto voisi olla olla muistomerkki niin eikö se silloin voitaisi perustaa talvivaaraan muistuttamaan häpellisestä ecokatastrofista, aivan vain varoitukseksi. Lisäksi toivoisin että valtiomuistaisi keski-suomea suotavuotis juhlan kuniaksi muullakin kuin Jyväskylä-haapamäkiradan lakkauttamisella ja nelostien parannusmäärärahojen lykkäyksellä, miten siis olisi vaikka keskussairaalan lakkauttaminen ja sorateiden yksityistäminen tai päijänteen myyminen saarineen nestlen yksityisalueeksi? Pahoittelen iski "voisi sitä olla huonomminkin" refleksi. Ihmettelen kuitenkin että miksi 100 vuotiaan maan juhlallisuudet ja juhlatapahtumat ovat keskittyneet helsinkiin sensijaan että taphtumia olisi maakunnissakin, onhan muukin alue suomea kuin pääkaupunkiseutu.

Toimituksen poiminnat