PauliKiuru1 Liikettä, sisua, toivoa

30 ministeriä viime vaalikaudella - liikaa vaihtuvuutta

Viime vaalikaudella ministerivastuussa oli kaikkiaan 30 eri henkilöä. 

Osa siirtyi kesken vaalikautta sivuun Vasemmistoliiton ja Vihreiden jättäessä hallituksen, osa siirtyi täysin muihin tehtäviin eduskunnan ulkopuolelle ja osa puolueista kierrätti ministereitään parin vuoden jälkeen.

Näin suuri joukko ja sen vaihtuvuus ei voi olla asioiden tehokkaan hoitamisen kannalta perusteltua.

Lähtökohtana pitäisi olla, että ministeriksi valittu henkilö hoitaisi tehtäviään neljä vuotta, joka sekin on sangen lyhyt aika.

30 ministerivastuussa olevasta henkilöstä ainoastaan seitsemän oli ministerinä koko vaalikauden. Heistä vain neljä hoiti samaa tehtävää alusta loppuun.

Tulevan hallituksen lähtökohta on parempi. Puolueita on kuuden sijasta mukana vain kolme.

Tulevien ministerivalintojen lähtökohtana on oltava se, että valittu henkilö on tehtävässään neljä vuotta.

Tavoite ministereiden määrän vähentämistä on myös kannatettava. Paine on yleensä ollut toiseen suuntaan – jokaiselle tärkeäksi koetulle asialle pitäisi olla oma ministerinsä. Johtamisen kannalta se on ongelmallista.

Ministeritehtävä on erittäin vaativa. Se ei saa olla palkinto muista ansioista. Ministerin osaaminen ja aktiivisuus ovat Suomen menestymisen kannalta oleellista.

Hallituksen koko, keskinäinen luottamus ja henkilöiden pysyvyys ovat Suomen menestyksen perustekijöitä.

Jos suuryrityksessä olisi neljässä vuodessa ollut kaksi eri toimitusjohtajaa ja hänen lisäkseen 29 muuta johtajaa, joista vain neljä olisi pysynyt koko ajan samassa tehtävässä, kysymyksessä oleva yritys olisi kriisiyhtiö.

Vuosikertomuksen mukaan kriisin piirteitä on olemassa. Kestävyysvajetta ei saatu vaalikaudella kurottua umpeen eikä valtion velkasuhde kääntynyt laskuun.

Talouskasvu oli heikkoa ja ennusteet eivät lupaa paljon parempaa. Tavaravienti romahti vuosina 2008 – 2009 ja on elpynyt siitä vain vähän. Kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsinta oli haasteellista eikä tavoitteissa onnistuttu.

Sote-uudistus jäi toteutumatta. Verotulojen kasvu oli vaimeaa.

Uudella hallituksella, ministerillä sekä eduskunnalla riittää tehtävää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Olen kerrankin kokoomuksen edustajan kanssa samaa mieltä. Varsinkin pääministerin olisi korostetusti syytä olla virassaan koko kauden ajan eikä karata leveämpiin pöytiin kesken kauden.

Vai mitä?

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Esimerkki:

Eduskunnan nettisivujen mukaan liikenne ja viestintä valiokunnan koko on 17 jäsentä.

Nykyisistä kansanedustajista yhteensä 55 kansanedustajaa on ollut jossain vaiheessa tai on nyt liikenne ja viestintävaliokunnan jäseninä.

Nykyisistä varsinaisesta 17 jäsenestä vain 1 oli edellisen hallituskauden koko ajan liikenne ja viestintävaliokunnan jäsenenä. Joten vaihtuvuus on todella suurta . Tulos sen mukaista !

Ministereitä on vuodesta 2007 jolloin alettiin poiketa EU liikennestrategiasta ollut yhteensä 4 kappaletta ja viides tulossa tänään.
tulos:

1) Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on raportissaan (8/2013) todennut että maamme logistiset kustannukset ovat kaksinkertaiset verrattuna kilpailijamaihin.

2) World Bank omassa arviossaan todennut maamme 21 sijan putoamisen maailman logistiikan toimivuudessa viime hallituskauden aikana.

3) Infran Korjausvelka ja lobbaus raportit työstettiin tietoisesti puutteellisiksi, joiden perusteella nyt uusi hallitus on tehnyt infran korjausvelka päätöksensä. saa nähdä onko EU kestävän kehityksen mukainen liikennestrategia siinä huomioitu .......

Reino Jalas

"Ministerin osaaminen ja aktiivisuus ovat Suomen
menestymisen kannalta oleellista."

Olihan nuo oppikirjansa lukeneita, aktiivisia, vilkasliikkeisiä ja hyväkuntoisia hiihtäjiä ja maratoonareita molemmat pääministerit. Niin Katainen kuin Stubbikin. Silti ei mitään positiivista vaikutusta Suomen menestymisen puolelle.

Millainen johto, sellainen on johdettava porukkakin. Riviministereinä taas pärjäsi ihan kuka vaan. Juoksevat asiat hoitaneet virkamiehet pitivät pystyssä.

Tehtävien tai naamojen vaihtumisilla ei ollut nelivuotiskaudella mitään, ei positiivista eikä negatiivista vaikutusta.

---
Aika kovat on odotukset ja paineet on nyt uuden pääministerin niskoilla.

Toimituksen poiminnat